Crazy Cat Lady

8. okt, 2019

Nu har nästan alla kattungar flyttat. Legolas blev kvar här hemma. Det dröjde inte så länge innan planerna ändrades. Jag hade ju inte tänkt att hålla någon hankatt kommande år, vi skulle ha det lite lugnare nu. Men lilla ”Frost” var svår att skiljas från och kan vara en bra kandidat till Iris. 

Så för att ta reda på det har vi anmält honom till Östkattens utställning i helgen. Eftersom hans bröder också såg lovande ut anmälde jag dem också. Så hela Elsas kull ska bli synade i sömmarna. Och för att ytterligare krångla till det kommer två av Sagas avkommor, Irish Coffee ”Charlie” och Irish Creme ”Enzo”, att ställas ut också. När jag för första gången har fem avkommor på samma utställning passar jag på att anmäla till både kull- och uppfödarklass. Får vi se om jag tagit mig vatten över huvudet. Som tur är har jag bussiga uppfödarvänner som kan ge en hjälpande hand. 

Efter som det är Östkatten som arrangerar utställningen blir det en del jobb också. Hoppas att den planerade tiden går i lås. Har en känsla av att det kan bli både nervöst, stressigt men också roligt, och framför allt en erfarenhet rikare. Hoppas på bra bedömningar på grabbarna förstås. 

Planer är ingenting, planering är allt, finns ett ordspråk som lyder. Så planering för kommande kull/kullar är på gång. Om allt går bra kommer Iris att HCM- och njurscannas i november och om alla prover är bra så lutar de åt parning när hon, och vi, är redo. Elsa kommer att paras en sista gång innan kastrering. Preliminär hane finns. 

Men den här veckan kommer all tid att läggas på och inför utställningen. Det mesta är redan packat och klart så den största tiden går åt till bad av katterna. Elsa och två ur kullen, inte så besvärliga, som tur är. 

Så nu ser vi fram mot en trevlig helg.  

13. aug, 2019

Jösses vad tiden går fort. Ja, jag vet att jag tjatar om tiden som rinner mellan fingrarna, men så har det varit sedan i maj när kattungarna kom och att jag i samma veva bytte arbetsplats. Hade några veckor semester i juni med mycket pyssel och planering kring kullarna och därefter ett snabbt byte av arbetsplats, med nya rutiner, nya arbetskamrater. Stugan på landet har stått öde då det hade varit omöjligt att husera alla katter där. Dagsturer vid fint väder har det blivit, men bättre det än inget alls. Det blev en lite stressigare start på sommaren än jag planerat, men sommaren är lång, tänkte jag. Pyttsan heller. Den är ju snart slut och inte blev det som jag planerat över huvudtaget. Men med facit i handen tycker jag att det har gått bra ändå.

Kattungarna har hittat sina nya familjer och fyra av dem har redan flyttat. Det är lite tystare och lugnare här hemma nu. Mammorna verkar ta det hela med ro, de har ju sedan en tid tillbaka avvisat ungarna som blivit mer självständiga. Två hankattungar är kvar varav den ena ska till fodervärd och den andra stannar hos oss, tillsvidare i alla fall. Det är en härlig känsla när allt går bra, man hittar trevliga familjer till dem och får nöjda återkopplingar efter de har flyttat. Allt arbete man lagt ner ger resultat och som vanligt brukar de jobbiga stunderna blekna med tiden och de mysiga stunderna är det man minns.

Nu får mammorna, Saga och Elsa, vila under hösten och återhämta sig, innan jag bestämmer om det blir fler kullar för deras del eller ev kastration. Så nu har jag planer, bara planer ännu, för Iris del. Hon blir ju året snart och kommer att scannas och testas för ev kull i vinter. Om alla tester är ok blir nästa steg att hitta en lämplig hane. Men ett steg i taget, får vi se om planerna går i lås.

De två grabbarna Lancelot och Legolas hoppas jag kunna använda i avel fram över. Mina planer på att INTE hålla någon fertil hankatt närmaste året, sprack direkt när Elsas grabbar visade sig ha markeringar som håller, fina mörkblå ögon och trevligt temperament. Ja, så kan det gå. Är väldigt sugen på en brunmaskad hona och det är inte omöjligt att det så småningom utökas med en sådan. Men först ska jag ta mig en funderare på, och utvärdera, redan befintliga katter och se vad jag kommer fram till.

Men en sak är säker........aldrig mer två kullar så tätt och framför allt inte över sommaren.

Undrar om jag kommer att hålla det............... :) :)

 

29. jun, 2019

Som vanligt när man har mycket omkring sig så går tiden fort. Kattungar, nytt jobb och mycket att fixa på landet. Kattungarna är redan 7 veckor, äter både blöt- och torrfoder, går på lådan och busar mycket. Den första tiden med täta viktkontroller och mycket observerande att de mår bra har bytts ut till mycket tvätt och städ. Jodå, ju mer fart det blir på dem desto mer ökar kringuppgifterna. Mat och bus ligger högt upp på deras önskelista. Det händer ganska ofta att de passar på och busar runt med varandra i toalådan :/ vilket leder till ett och annat fotbad med. Men de blir alltid förlåtna, de är så charmiga. 

Under min semester har vi jobbat på landet med att återställa kattgårdarna, efter målning av terassgolv och staket. Passade på att bredda den minsta av gårdarna så nu är de lika stora. Har inte flyttat ut ännu då kattungarna är för små men hoppas få några veckor i sommar vart efter. 

Sitter i valet och kvalet om jag ska behålla en hankattunge till avel. Har haft två avelshanar tidigare vilket har gått bra, men det krävs lite extra att hålla hankatt, och jag hade bestämt att inte hålla någon hane just nu. Men det blir inte alltid som man planerat. Ibland dyker de bara upp. I de här kullarna fanns det flera hanar som lämpar sig, men lyssnar på mitt hjärta. Håller lite på honom för vidare utvärdering, behålla eller inte, ev på foder. Mycket att fundera över. Nu är några kattungar tingade till jättebra familjer och fler besök väntas. 

Har också funderingar kring de vuxna katterna, speciellt kastraterna. Det är mycket möjligt att de kommer få flytta. Mycket att fundera på där också. Svårt då alla katter är personligheter och har sin plats i hjärtat. Vi får se vad som händer. 

Än så länge får kattungarna all uppmärksamhet och hoppas de alla hittar sina familjer. 

 

 

 

9. maj, 2019

Veckorna rullar på, jobb, plugga, förbereda inför utställning och kattungeförlossning. Jodå, allt på en gång. Just den här veckan har jag semester för att kunna bistå mina tjejer när det är dags. Den ena honan är på gång och den andra väntas vilken dag som helst. Sova? Det blir inte mycket sömn just nu men det får jag ta igen i slutet av veckan om allt går bra.

De sista uppgifterna i kursen via Pawped är inlämnade och rättade och det har gått bra. Det blev några veckor med riktig hjärngympa men utmaningar triggar ju lite extra. Sen får jag väl skylla mig själv lite också då jag har lite höga krav på det mesta jag gör. Inte slarva och oftast ger det bra resultat. Den tredje och sista utbildningen ska jag ta mig en ordentlig funderare på, den ska vara svår och lite tuffare än de två tidigare. Måste noga tänka igenom om jag ska anmäla mig eller inte.

Det är utställning i maj i Västerås. Kommer åka dit tillsammans med några av mina kattungeköpare som vill prova på. Så bäst att plocka fram alla utställningsgrejer i god tid och se över dessa så allt kommer med. Känns spännande och blir ett litet avbrott i vardagsbestyren. Kattungarna är fortfarande små och känsliga så jag kommer nog inte ta med Iris som jag först tänkt. Får glädjas med de andra i stället. Det brukar alltid vara nervöst under utställningen, så mycket att hålla koll på när man inte är en van utställare. Nerverna är lite på spänn kan man säga.

För övrigt så är det på gång med kattungar. Hoppas kunna ge goda nyheter inom de närmaste dagarna. Men först ska jag försöka få lite sömn. Det är viktigt att ta hand om sig själv om man ska orka ta hand om andra. Sov gott!

Uppdatering kommer :)

17. apr, 2019

Nu är det bara några veckor kvar tills vi får småttingar här hemma. Om allt går bra vill säga. Helt säker kan man ju inte vara förrän det är klart. Men hittils löper allt på enligt planerna. Det är dags att iordningställa bolådor och förbereda inför nedkomsten, se till att allt finns lättillgängligt om något skulle inträffa. De sista dagarna brukar kännas extra långa då allt fokus kretsar kring katterna och man har hela tiden koll på var de är någonstans.

Det händer att mamma katt inte alltid är överens om var kattungarna ska födas och hon kan välja en plats som, i mina ögon, är mindre lämplig. Elsa var ganska envis förra gången, födde en unge i klöspelarens lite svåråtkommliga  lådutrymme, lyftes ur tillsammans med ungen och placerades i bolådan, men bar tillbaka ungen meddetsamma. Här skulle de vara! Hon fick föda klart där och när allt var överstökat flyttades familjen till bolådan och ingången till klöspelaren blockerades. Lite trumpen över detta accepterade hon till slut mina villkor, och lade sig tillrätta med de små.

Vis av erfarenheten kommer jag denna gång att blockera alla ihåliga utrymmen på alla klös- och klätterpelare. Det är svårt att "dra fram" en envis, födande katt och man vill ju inte skada henne eller de små hon bär på.

Mascot har flyttat till ny familj:) Det har tagit lång tid att hitta en familj som skulle passa honom och jag har heller inte skyndat på processen. Tids nog kommer rätt familj, har jag tänkt. Så när en tidigare kattungeköpare hörde av sig och vi var eniga om att det här skulle kunna bli jättebra, så tog vi chansen. Efter en lite trevande start har det gått åt rätt håll. Med miljöombyte i ganska stora mått, från hankattrum till villa, blev det mycket att undersöka.

Den nya kattkompisen, hans son Mozart 1 år, ville ganska omgående bjuda in till lek och var mycket sällskaplig och nyfiken. Mascot var lite reserverad, men det kan man ju få vara när man har skött sig själv under en längre tid. Men idag har de utökat kontakten och Mascot börjar trivas i nya hemmet. Det känns så himla bra när alla pusselbitar faller på plats. Givetvis var det denna familj som vi väntat på. Här får han den bästa möjliga tillvaron som sällskapskatt. Den som väntar på något gott.....Tack Yvonne m.familj för att ni ger honom den chansen.

Den ena går och den andra kommer. Söta Tingeling är hemma igen efter att ha fått en fristad hos min son under en tid då det varit lite stökigt mellan katterna. Nu har "pojkrummet" städats och iordningställts till henne. Hon har haft det lite jobbigt med maten och illamående senaste tiden och vi har en utredning på gång för detta. I morgon ska vi på återbesök hos veterinären för lite nya prover.

Hon blir kvar här en tid, dels under utredningen, men också för att se om det möjligen går att sammanföra tjejerna igen. Hon ligger mig varmt om hjärtat <3 och ingen skulle bli gladare än jag om det skulle lyckas. Men det får tiden utvisa. Lugnt och försiktigt tar vi en dag i taget.

Det är mycket på gång i katteriet, och inte minst utbildningen jag sliter med. De tunga genetikveckorna är över och nya arbetsuppgifter tillkommer. Har en uppgift kvar som jag sliter lite extra med, så jobbig! men är envis och tänker att jag SKA klara det här. Man kan inte ge upp när mer än halva kursen är gjord och nu kommer de roliga veckorna. Det är nu vi läser om förlossning, kattungar och deras utveckling. Själva anledningen till att jag anmälde mig.

Så det är bara att kavla upp ärmarna och ta tag i saker och ting. "Först blir det kaos innan det kan bli ordning". Skriver igen när kattungarna kommit.

Önskar alla en Glad Påsk!