Crazy Cat Lady

9. apr, 2020

Det blir inte alltid som man vill när det gäller avelsplanerna. Fina Frostis (Peking Pearl's Legolas) har inte "rysstat ner" den ena kulan, så här blir det inget testikelintyg för framtida avel. Det sista som överger en är ju hoppet men idag sattes det punkt för detta. Så himla tråkigt!! Men min lilla isbjörn stannar hos oss efter kastrering och får fortsätta att bara vara en go sällskapskatt.

Med det kommer mina planer att behövas tjusteras. Lancelot (kullbroder) är på gång att bli klar för parning runt maj månad, om allt går bra. Han ska snart hjärt- och njurscannas och vi håller tummarna att han håller hela vägen fram. Vill ju gärna fortsätta linjerna jag påbörjat och om turen är med mig kanske jag kan få en lila hona efter honom till mitt eget katteri. Just nu har jag nästan bara kastrater, förutom Iris då, och behöver föryngra lite. Vi får se vad framtiden har att erbjuda.

Kastrater ja. Några av katterna kommer att omplaceras, av olika anledningar, om jag hittar rätt familj. Det är mycket svårare att omplacera en katt som man under åren hunnit att knyta an till, jämfört med kattungar. De ligger ju lite extra varmt om hjärtat. Därför är det så viktigt att hitta rätt familj till dem och att förutsättningarna för katten är bra. Vi får se om någon som är intresserad hör av sig.

Är lite trött på coronaviruset just nu. Vill så gärna träffa barn och barnbarn, speciellt nu när påsken är på gång. Visserligen jobbar jag hela påskhelgen så det är ganska kört ändå, med att träffas menar jag, men hela den här distans-grejen gör ju att man snart blir galen. Likaså är alla evenemang inom kattvärlden inställa och man funderar hit och dit, finns det inte något litet man kan göra på distans? Kanske är tur i oturen att man jobbar ändå så man får se lite människor kring sig.

Under tiden som vi inväntar att avelsplanerna ska slå in, håller vi på med förberedelser för sommarvistelse på landet. Snart kommer sommarvattnet att sättas på, lite tidigare i år, och med det kommer vi tillbringa lediga dagar i stugan, till att börja med. Ska bli så skönt att komma ut på landet igen. Tyst och lugnt och nära naturen. Hoppas vi klarar oss från viruset nu och får vara fortsatt friska.  GLAD PÅSK!

10. feb, 2020

Det har varit full fart sedan jag skrev senast i oktober förra året. Utställningar och mycket arbete inför årsmöten m.m i kattklubbarna. Hur det gått på utställningarna kan ni se under fliken utställning. Ett stort GRATTIS till Enzo (S*Peking Pearl's Irish Creme) som tog titel Premier på Birkas utställning i november förra året. Det var vår första 2 CERT-utställning på en och samma dag. Men det gick över förväntan och var inte alls så stressigt som jag trodde. Snart stundar ett KM (Klubbmästerskap) där Legolas kommer att delta. Håller vi tummarna att det går bra. Planering pågår också för Östkattens utställning i Nyköping i april.

För övrigt har jag inte hunnit med så mycket i mitt eget katteri. Väntar med spänning på att mina två tänkta avelshanar ska växa till sig och att tester visat godkänt resultat. Min söta Iris har börjat löpa men är inte riktigt i form för parning. Löpet har tagit på henne och jag kommer att vänta till sommaren med att para henne. Så tillfälligt får hon preventivmedel så hoppas vi hon lägger på sig lite hull till sommaren.

Väntan kan bli lång innan de planer man har går i lås, men bättre att vänta och se hur allt utvecklar sig och hålla tummarna för att det går bra. Så bara alla årsmöten är avklarade är vi tillbaka på banan igen. Kanske vi hinner med några utställningar också innan ev kull gör sin entre. Så nu ser vi fram mot våren, solen och härliga stunder på landet.

 

20. okt, 2019

Ja då har vi varit på utställning i Norrköping, Östkattens utställning i Åby tennishall. Den här gången hade vi fem stycken katter i mitt stamnamn med och det var mycket att hålla reda på. Dels så skulle alla upp för individuella bedömningar och därefter var det kullklass där de tre minsta var anmälda. Uppfödarklassen avgjordes sedan efter att alla bedömningar var klara. Det var minst sagt stressigt speciellt som vi alla också hjälpte till på utställningen.

Alla fick fina bedömningar och lilla Frostis (S*Peking Pearl's Legolas) tog hem EX1 och bröderna Leonidas och Lancelot EX2 och EX3. I kullklassen kom vi 4:a då grabbarna var lite ojämna i utvecklingen, och en fin Ragdollkull vann. Sagas grabbar Enzo (Irish Cream) och Charlie (Irish Coffee) tävlade i kastratklassen och tog båda var sitt CAP och blev nominerade, ena på lördagen och andra på söndagen. Uppfödarklassen gav en 2:a placering som jag var nöjd med då det var första gången vi ställde upp. Så det var full fart hela helgen.

Det tog några dagar att komma i normala gängor igen. Jösses vad trött jag var på måndagen efter helgen, tur att jag var ledig och kunde sova ut ordentligt. Huvudvärken kom som ett brev på posten efter all stress och anspänning i dagarna tre. Håller som bäst på att tyda de bedömningar som alla katter fick. Visst, man kommer ihåg en del som domaren pratade om men att försöka återkoppla det till de skrivna bedömningslapparna är omöjligt. Dessa lappar är om möjligt ännu sämre än de recept som läkarna skriver. Snacka om kråkfötter! Ännu värre är att de är skrivna på engelska, engelska kråkfötter. Hoppas kunna tyda något av det.

Hade ju tänkt att ta det lite lugnt i höst, bara utställningen var över skulle jag börja utvärdera min avel, katterna och lägga upp planer för framtiden. Men då det gick så bra och man lätt får blodad tand, så lyckades jag prångla in oss på utställning i november också. Frostis fick så himla bra bedömning så det går ju inte att låta bli. Så nu är vi på G igen och det bär av till Birkas utställning i Södertälje. Enzo följer också med för att prova lyckan en gång till. Den här utställningen har två utställningar i en. Så vi behöver bara ställa en dag men delta i två bedömningar. Kan bli stressigt värre men samtidigt en rolig erfarenhet, hoppas jag.

För övrigt har jag beslutat mig för att minst två katter kommer att omplaceras framöver, gärna innan planerade kullar gör sin entre. Det är den svåraste biten, man kan inte behålla alla katter då man planerar vidare i avelsarbetet och behåller de som kan tillföra något. Blir det som jag tänkt, kommer jag att spara någon avkomma efter Iris eller Frostis då jag gärna ser att de linjerna fortsätter. Det är både tunga och svåra beslut. De äldre katterna har man ju ett starkare band till, de har stor personlighet och ingen är den andra lik. Att man hittar bra hem till dem är nog så viktigt.

Jag kommer att ta en liten "time out" under hösten för att dels göra en utvärdering av avelsarbetet och mina framtida planer, dels för att hinna med de hälsotester som behöver göras på de aktuella katterna. Kanske någon mer utställning tillkommer också. Det är roligt med kattungar men kräver också både tid, pengar och engagemang. Efter de senaste två kullarna i somras känns det ok att varva ner och vara lite eftertänksam.

Jag hoppas kunna presentera någon ny kull under senvintern men fram till dess kommer förhoppningsvis lugnet att få råda och en och annan fråga vara löst.

 

8. okt, 2019

Nu har nästan alla kattungar flyttat. Legolas blev kvar här hemma. Det dröjde inte så länge innan planerna ändrades. Jag hade ju inte tänkt att hålla någon hankatt kommande år, vi skulle ha det lite lugnare nu. Men lilla ”Frost” var svår att skiljas från och kan vara en bra kandidat till Iris. 

Så för att ta reda på det har vi anmält honom till Östkattens utställning i helgen. Eftersom hans bröder också såg lovande ut anmälde jag dem också. Så hela Elsas kull ska bli synade i sömmarna. Och för att ytterligare krångla till det kommer två av Sagas avkommor, Irish Coffee ”Charlie” och Irish Creme ”Enzo”, att ställas ut också. När jag för första gången har fem avkommor på samma utställning passar jag på att anmäla till både kull- och uppfödarklass. Får vi se om jag tagit mig vatten över huvudet. Som tur är har jag bussiga uppfödarvänner som kan ge en hjälpande hand. 

Efter som det är Östkatten som arrangerar utställningen blir det en del jobb också. Hoppas att den planerade tiden går i lås. Har en känsla av att det kan bli både nervöst, stressigt men också roligt, och framför allt en erfarenhet rikare. Hoppas på bra bedömningar på grabbarna förstås. 

Planer är ingenting, planering är allt, finns ett ordspråk som lyder. Så planering för kommande kull/kullar är på gång. Om allt går bra kommer Iris att HCM- och njurscannas i november och om alla prover är bra så lutar de åt parning när hon, och vi, är redo. Elsa kommer att paras en sista gång innan kastrering. Preliminär hane finns. 

Men den här veckan kommer all tid att läggas på och inför utställningen. Det mesta är redan packat och klart så den största tiden går åt till bad av katterna. Elsa och två ur kullen, inte så besvärliga, som tur är. 

Så nu ser vi fram mot en trevlig helg.  

13. aug, 2019

Jösses vad tiden går fort. Ja, jag vet att jag tjatar om tiden som rinner mellan fingrarna, men så har det varit sedan i maj när kattungarna kom och att jag i samma veva bytte arbetsplats. Hade några veckor semester i juni med mycket pyssel och planering kring kullarna och därefter ett snabbt byte av arbetsplats, med nya rutiner, nya arbetskamrater. Stugan på landet har stått öde då det hade varit omöjligt att husera alla katter där. Dagsturer vid fint väder har det blivit, men bättre det än inget alls. Det blev en lite stressigare start på sommaren än jag planerat, men sommaren är lång, tänkte jag. Pyttsan heller. Den är ju snart slut och inte blev det som jag planerat över huvudtaget. Men med facit i handen tycker jag att det har gått bra ändå.

Kattungarna har hittat sina nya familjer och fyra av dem har redan flyttat. Det är lite tystare och lugnare här hemma nu. Mammorna verkar ta det hela med ro, de har ju sedan en tid tillbaka avvisat ungarna som blivit mer självständiga. Två hankattungar är kvar varav den ena ska till fodervärd och den andra stannar hos oss, tillsvidare i alla fall. Det är en härlig känsla när allt går bra, man hittar trevliga familjer till dem och får nöjda återkopplingar efter de har flyttat. Allt arbete man lagt ner ger resultat och som vanligt brukar de jobbiga stunderna blekna med tiden och de mysiga stunderna är det man minns.

Nu får mammorna, Saga och Elsa, vila under hösten och återhämta sig, innan jag bestämmer om det blir fler kullar för deras del eller ev kastration. Så nu har jag planer, bara planer ännu, för Iris del. Hon blir ju året snart och kommer att scannas och testas för ev kull i vinter. Om alla tester är ok blir nästa steg att hitta en lämplig hane. Men ett steg i taget, får vi se om planerna går i lås.

De två grabbarna Lancelot och Legolas hoppas jag kunna använda i avel fram över. Mina planer på att INTE hålla någon fertil hankatt närmaste året, sprack direkt när Elsas grabbar visade sig ha markeringar som håller, fina mörkblå ögon och trevligt temperament. Ja, så kan det gå. Är väldigt sugen på en brunmaskad hona och det är inte omöjligt att det så småningom utökas med en sådan. Men först ska jag ta mig en funderare på, och utvärdera, redan befintliga katter och se vad jag kommer fram till.

Men en sak är säker........aldrig mer två kullar så tätt och framför allt inte över sommaren.

Undrar om jag kommer att hålla det............... :) :)