Crazy Cat Lady

5. sep, 2020

Ja då var sommaren slut. Vi har haft en underbar tid på landet och semestern var riktigt bra, även om det blev en "hemester". Katterna och Molly trivs verkligen ute i stugan även om där är lite mindre med plats. Den här sommaren han jag också med att odla lite och skörden av körsbärstomater blev större än förväntat. Men nu är vi åter i stan och har installerat oss här, redo för hösten. Alltid lika tråkigt att "packa ihop" stugan och förbereda för vintern, men tiden går ganska snabbt och vips så är det maj och vi kan flytta ut igen. Positivt tänkande och något att se fram emot.

Just nu bara vräker regnet ner och det smattrar högt och ljudligt på altantaket. För en timme sedan var det blå himel och sol. Det är väl just det som kännetecknar hösten, det snabba omslaget i vädret. Katterna håller sig inne för tillfället, ligger mest och sover. Allt är som vanligt. Funderar på om Iris kommer att löpa överhuvudtaget, det händer inte ett smack på den fronten. Den stilige Lancelot som väntar på henne kanske behöver komma hit, och sätta fart på henne. Tyvärr har hon ju ingen annan fertil hona här hemma som kan trigga henne. Ingen fertil hane heller för den delen. Frostis har ju varit kastrat en tid nu och är inte intresserad av att uppvakta någon längre.

Den 28/8 firade vi Birmans dag i Stockholm. Birmasällskapet ordnade tipspromenad och fotografering av katt (Tuss & Tass) i Sickla centrum. Jag jobbade förstås kväll den dagen och kunde inte åka dit, men min jättesnälla fodervärd var på plats och fotade Lancelot. Några bilder av honom finns här på på hemsidan och någon kommer säkert upp på facebook också. Joline och Alecia som också bor i Stockholm (från min uppfödning) var också där och fotograferade sig. Söta tjejer. Kommer nog bilder där också vartefter.

När hösten gör sitt intåg brukar aktiviteterna i föreningarna dra igång. Så också här. Både Östkatten och Birmasällskapet vaknar till liv och det blir en hel del som ska göras. Jag har ju i och för sig inte legat på latsidan under sommaren men det blir ju markant mer att göra under hösten. Det jag tycker är mest spännande och roligast är att båda föreningarna håller på att uppdatera sina hemsidor. De kommer bli så snygga och moderna och det ska bli riktigt roligt att få uppdatera innehållet lite mer till dags datum. Hoppas allt går bra så vi kan se en lansering inte allt för sent i höst.

Ja, det var en lite uppdatering här, på min sida. Mer kommer under hösten, framförallt vad som händer här hos oss i familjen Peking Pearl's. Länge sedan vi hade små tassar som sprang omkring och busade och det känns som det är dags igen, bara Iris är med på noterna.

 

30. jul, 2020

Sitter i stugan på landet och skriver. Har inte uppdaterat på länge trots semester och tidvis sämre väder, vilket beror på att jag lämnade datorn hemma i stan. Tänkte använda tiden till annat, men det sprack ganska fort. Som sekreterare i Östkatten och kullregistreringar som rullade in regelbundet blev det till slut en nödvändighet att ha datorn på plats i stugan. Visst arbete kan jag fixa via telefonen men det blev för jobbigt i längden att läsa och scrolla på den lilla skärmen.

Nu regnar det för fullt, det smattrar så mysigt på taket och vinden blåser runt husknuten. Mörkret sänker sig över stugan och mysbelysningen är på utomhus. Ett perfekt tillfälle att uppdatera min hemsida. Det tog sin lilla tid men nu har jag snart det mesta på plats och uppdaterat. Hoppas det ska uppskattas av besökarna.

Katterna trivs så bra på landet och jag ser skillnad i pälskondition mot när vi är i stan vintertid. Det beror säkert på att det inte är samma torra inomhusluft här och de är ute i friska luften mer. Håller på att fixa lite i kattgårdarna också, framför allt ett lite bättre regnskydd som inte blåser upp så fort det kommer några vindpustar. Saga har flyttat till ny familj, till Catharina och Charlie (Saga's son S*Peking Pearl's Irish Coffee) och det har gått så bra. Hon får det så bra hos dem och egen trädgård att strosa i. Ibland måste man som uppfödare placera om någon kastrat, av olika anledningar, för att kunna gå vidare med aveln. Det blev ett riktigt lyckokast denna gång.

Väntar på att Iris ska börja löpa. Det verkar ta sin tid, till mattes förtret. I Stockholm väntar Lancelot som är den tilltänkta hanen, ännu ovetandes förstås om våra planer. I och för sig är det bra att hon hinner flytta in till stan innan eventuell kull kommer till världen. Det är lite sämre här på landet även om det skulle fungera med ordentlig planering. Så....bara att vänta tills det behagar damen att löpa.

Har redan haft min semester i juni och har också hunnit att jobba några veckor. Tanken är att vi stannar på landet augusti ut och beger oss mot stan när september infaller. Har hunnit med en hel del på landet och planterat både rosor, bondpioner, tomater, rabarber bl.a. Det finns lite bilder på hemsidan under fliken "Om oss-Landet". Målat har vi också hunnit, mest maken, då det alltid finns något som behöver underhållas. Vi är tacksamma att vi har stugan i dessa coronatider och inte känner behov av att resa någonstans eller att vi blir sysslolösa.

Ja det var lite kort vad som hänt senaste tiden. Mycket på ett sätt, men i princip inget när det gäller katteriet. Bara att vänta.....och vänta. Återkommer när vi vänder innåt stan får vi se hur vi ligger till då.

 

9. apr, 2020

Det blir inte alltid som man vill när det gäller avelsplanerna. Fina Frostis (Peking Pearl's Legolas) har inte "rysstat ner" den ena kulan, så här blir det inget testikelintyg för framtida avel. Det sista som överger en är ju hoppet men idag sattes det punkt för detta. Så himla tråkigt!! Men min lilla isbjörn stannar hos oss efter kastrering och får fortsätta att bara vara en go sällskapskatt.

Med det kommer mina planer att behövas tjusteras. Lancelot (kullbroder) är på gång att bli klar för parning runt maj månad, om allt går bra. Han ska snart hjärt- och njurscannas och vi håller tummarna att han håller hela vägen fram. Vill ju gärna fortsätta linjerna jag påbörjat och om turen är med mig kanske jag kan få en lila hona efter honom till mitt eget katteri. Just nu har jag nästan bara kastrater, förutom Iris då, och behöver föryngra lite. Vi får se vad framtiden har att erbjuda.

Kastrater ja. Några av katterna kommer att omplaceras, av olika anledningar, om jag hittar rätt familj. Det är mycket svårare att omplacera en katt som man under åren hunnit att knyta an till, jämfört med kattungar. De ligger ju lite extra varmt om hjärtat. Därför är det så viktigt att hitta rätt familj till dem och att förutsättningarna för katten är bra. Vi får se om någon som är intresserad hör av sig.

Är lite trött på coronaviruset just nu. Vill så gärna träffa barn och barnbarn, speciellt nu när påsken är på gång. Visserligen jobbar jag hela påskhelgen så det är ganska kört ändå, med att träffas menar jag, men hela den här distans-grejen gör ju att man snart blir galen. Likaså är alla evenemang inom kattvärlden inställa och man funderar hit och dit, finns det inte något litet man kan göra på distans? Kanske är tur i oturen att man jobbar ändå så man får se lite människor kring sig.

Under tiden som vi inväntar att avelsplanerna ska slå in, håller vi på med förberedelser för sommarvistelse på landet. Snart kommer sommarvattnet att sättas på, lite tidigare i år, och med det kommer vi tillbringa lediga dagar i stugan, till att börja med. Ska bli så skönt att komma ut på landet igen. Tyst och lugnt och nära naturen. Hoppas vi klarar oss från viruset nu och får vara fortsatt friska.  GLAD PÅSK!

10. feb, 2020

Det har varit full fart sedan jag skrev senast i oktober förra året. Utställningar och mycket arbete inför årsmöten m.m i kattklubbarna. Hur det gått på utställningarna kan ni se under fliken utställning. Ett stort GRATTIS till Enzo (S*Peking Pearl's Irish Creme) som tog titel Premier på Birkas utställning i november förra året. Det var vår första 2 CERT-utställning på en och samma dag. Men det gick över förväntan och var inte alls så stressigt som jag trodde. Snart stundar ett KM (Klubbmästerskap) där Legolas kommer att delta. Håller vi tummarna att det går bra. Planering pågår också för Östkattens utställning i Nyköping i april.

För övrigt har jag inte hunnit med så mycket i mitt eget katteri. Väntar med spänning på att mina två tänkta avelshanar ska växa till sig och att tester visat godkänt resultat. Min söta Iris har börjat löpa men är inte riktigt i form för parning. Löpet har tagit på henne och jag kommer att vänta till sommaren med att para henne. Så tillfälligt får hon preventivmedel så hoppas vi hon lägger på sig lite hull till sommaren.

Väntan kan bli lång innan de planer man har går i lås, men bättre att vänta och se hur allt utvecklar sig och hålla tummarna för att det går bra. Så bara alla årsmöten är avklarade är vi tillbaka på banan igen. Kanske vi hinner med några utställningar också innan ev kull gör sin entre. Så nu ser vi fram mot våren, solen och härliga stunder på landet.

 

20. okt, 2019

Ja då har vi varit på utställning i Norrköping, Östkattens utställning i Åby tennishall. Den här gången hade vi fem stycken katter i mitt stamnamn med och det var mycket att hålla reda på. Dels så skulle alla upp för individuella bedömningar och därefter var det kullklass där de tre minsta var anmälda. Uppfödarklassen avgjordes sedan efter att alla bedömningar var klara. Det var minst sagt stressigt speciellt som vi alla också hjälpte till på utställningen.

Alla fick fina bedömningar och lilla Frostis (S*Peking Pearl's Legolas) tog hem EX1 och bröderna Leonidas och Lancelot EX2 och EX3. I kullklassen kom vi 4:a då grabbarna var lite ojämna i utvecklingen, och en fin Ragdollkull vann. Sagas grabbar Enzo (Irish Cream) och Charlie (Irish Coffee) tävlade i kastratklassen och tog båda var sitt CAP och blev nominerade, ena på lördagen och andra på söndagen. Uppfödarklassen gav en 2:a placering som jag var nöjd med då det var första gången vi ställde upp. Så det var full fart hela helgen.

Det tog några dagar att komma i normala gängor igen. Jösses vad trött jag var på måndagen efter helgen, tur att jag var ledig och kunde sova ut ordentligt. Huvudvärken kom som ett brev på posten efter all stress och anspänning i dagarna tre. Håller som bäst på att tyda de bedömningar som alla katter fick. Visst, man kommer ihåg en del som domaren pratade om men att försöka återkoppla det till de skrivna bedömningslapparna är omöjligt. Dessa lappar är om möjligt ännu sämre än de recept som läkarna skriver. Snacka om kråkfötter! Ännu värre är att de är skrivna på engelska, engelska kråkfötter. Hoppas kunna tyda något av det.

Hade ju tänkt att ta det lite lugnt i höst, bara utställningen var över skulle jag börja utvärdera min avel, katterna och lägga upp planer för framtiden. Men då det gick så bra och man lätt får blodad tand, så lyckades jag prångla in oss på utställning i november också. Frostis fick så himla bra bedömning så det går ju inte att låta bli. Så nu är vi på G igen och det bär av till Birkas utställning i Södertälje. Enzo följer också med för att prova lyckan en gång till. Den här utställningen har två utställningar i en. Så vi behöver bara ställa en dag men delta i två bedömningar. Kan bli stressigt värre men samtidigt en rolig erfarenhet, hoppas jag.

För övrigt har jag beslutat mig för att minst två katter kommer att omplaceras framöver, gärna innan planerade kullar gör sin entre. Det är den svåraste biten, man kan inte behålla alla katter då man planerar vidare i avelsarbetet och behåller de som kan tillföra något. Blir det som jag tänkt, kommer jag att spara någon avkomma efter Iris eller Frostis då jag gärna ser att de linjerna fortsätter. Det är både tunga och svåra beslut. De äldre katterna har man ju ett starkare band till, de har stor personlighet och ingen är den andra lik. Att man hittar bra hem till dem är nog så viktigt.

Jag kommer att ta en liten "time out" under hösten för att dels göra en utvärdering av avelsarbetet och mina framtida planer, dels för att hinna med de hälsotester som behöver göras på de aktuella katterna. Kanske någon mer utställning tillkommer också. Det är roligt med kattungar men kräver också både tid, pengar och engagemang. Efter de senaste två kullarna i somras känns det ok att varva ner och vara lite eftertänksam.

Jag hoppas kunna presentera någon ny kull under senvintern men fram till dess kommer förhoppningsvis lugnet att få råda och en och annan fråga vara löst.