Crazy Cat Lady

16. maj, 2018

Jösses vad tiden springer iväg! Nu har det varit full fart hela april och en bit in i maj. Alla kattungar har nu flyttat till nya hem, förutom lilla Sweet som bor kvar. Han behöver en egen familj att flytta till då tjejerna inte är så bussig mot honom. De har börjat löpa och har helt andra intressen än en liten kelsjuk gosse. De har tydligt och klart sagt åt honom att hålla sig på sin kant.

Vi har också börjat installera oss på landet. Det tar sin tid att iordningställa allt som behövs för att katterna ska kunna följa med. Mycket grejer som ska med och min bil är alltid fulllastad med kattburar, toalådor, foder och kattsand. Ja, en liten hund också förstås :) Men det är skönt när man väl är där och har fått lite ordning på grejerna. Katterna trivs och Mascot har gått sin första promenad i sele. Det var inte så populärt. Väl ute på gräsmattan var det stopp, usch så otäckt. Inte ett steg tog han, jag fick bära honom tillbaka till altanen. Men han vänjer sig säkert.

Planerna i katteriet skrider framåt med stormsteg. Tjejerna löper och det håller ju inte i längden, man blir tokig. Så några har fått p-piller för att dämpa dem en kortare tid och några har blivit parade. Saga har hjärt- och njurscannats med godkänt resultat, blodgrupperad mm och redo för sin första kull. Passade på att ta hem Elton till stan när alla andra katter var på landet. Saga är nu parad med Elton och jag hoppas det har gått bra för snart kommer Elton vara kastrat. I den här parningen finns chans på blåsköldpadda/blåsköldpaddstabby, och det vore jättekul om jag kan spara en dotter efter Elton. Elton fick också besök av Nova som kommit i höglöp. Han är den mysigaste katten som finns och utförde sitt jobb på bästa sätt trots att han ibland fick sig en liten smäll av damerna. Han kommer snart att få det lite lugnare framöver när han blir kastrat.

Så det har rullat på i snabb takt hela tiden. Jobb, kattparningar, plock och städ på landet och i stan också för den delen. Spåren efter parningarna dröjer kvar genom små hårtussar som ligger både här och där. Nu får vi vänta några veckor och se om parningen tagit och Saga blivit dräktig. Om så är fallet väntar vi kattungar i mitten av juli. Lagom till min semester som tur är :) Då är vi på landet och det kräver ytterligare åtgärder i så fall. Ingen ro och ingen vila. Alltid är det något som ska fixas. Ingen risk att man har det långtråkigt i alla fall.

Längtar nu efter semster och lugn och ro på landet. Att få sitta med en kopp kaffe på trappen, okammad och iförd en sliten tröja, vickandes på de bara tårna och bara njuta.

 

7. apr, 2018

Nu har äntligen våren visat sig i vår del av landet. Det är så härligt med ljusa dagar och solsken. Som jag har väntat. Längtar redan efter att få ta med katterna och inkvartera oss på landet. Just nu behöver både katterna och vi få vila upp oss efter en häktisk vinter med kattungar, löpande honor och en ständigt allert hankatt. Hade tänkt att para Saga nu i april men kommer att vänta några månader med det. Då hinner jag göra alla hälsotester på henne också, men framförallt ta det lite lugnt.

Har haft min kastrathona tillfälligt boendes hos min son men planerar att ta hem henne och se om det fungerar i kattgruppen nu när de varit ifrån varandra ett tag, och förhoppningsvis alla kattungar flyttat hemifrån. Det kanske fungerar bättre då. I värsta fall måste jag omplacera henne vilket skulle krossa mitt hjärta. Hon är min lilla ögonsten.

Vi har haft många besök av intresserade som vill komma och titta på kattungarna. Några har bestämt sig direkt andra vill fundera. Det går åt mycket tid, men rolig sådan, att hitta lämpliga besöksdatum, prata katt med alla och att försöka hitta rätt köpare till rätt katt. Mer tid en många tror. Att vara uppfödare innebär inte bara att avla fram kattungar utan också ett ansvar att informera och stötta blivande kattungeägare så de får en så bra start som möjligt med sin nya lilla familjemedlem.

Några kattungar väntar fortfarande på sina blivande familjer. De är så mysiga nu, ligger gärna i knät och sover, tryggt och skönt, och helst alla på en gång. Nattetid ligger de gärna i sängen (det gäller att hålla fötterna i styr :) och busar runt en stund innan lampan släcks och det blir lugnt och tyst i huset. Det kommer bli både tomt men också skönt när de små liven har flyttat. Blandade känslor helt enkelt.

Nu hoppas vi på en varm och skön vår, jag älskar maj månad med de ljusa och spröda knopparna och bladen som vaknar till liv. I år ska jag verkligen se till att få tid till avkoppling och bara njuta.

23. mar, 2018

Sitter som vanligt uppe sent efter en hektisk dag. Ibland får man ta några nattimmar till sitt förfogande när dagarna inte räcker till. I dag har både "Galaxerna" och "Hottarna" varit hos veterinären och fått sin första vaccinering. Det gick så bra och de var alla så duktiga. Tiden går så fort och snart är de flyttklara och redo att komma till nya familjer. Det är så svårt när man får förfrågningar, vem av kattungarna man ska rekommendera, vilken kattunge som passar bäst beroende på familjesammansättning och ev redan befintliga husdjur. De är alla små individer och jag kan väl lätt erkänna att jag skulle kunna behålla en och annan av dem. Det kommer bli svårt att skiljas från dem. Några har redan hittat sina familjer medan andra väntar på att få träffa sina. Det är trevligt med besök och att få prata katt med ev nya familjer.

Var på landet en sväng häromdagen i det soliga vädret och längtar verkligen efter att få ta med katterna, och hunden med för den delen, och flytta ut. Bara den förbaskade vintern vill ge vika och våren förhoppningsvis kommer med stormsteg med sol och värme, då är det dags att lämna stan för lite enklare leverne på landet. Då slipper våra grannar i stan fertila katter som dag som natt, var och varannan vecka, går och ropar högt och ljudligt. Honorna har redan kommit i löp trots att kattungarna inte har flyttat, och hankatten är inte sen med att svara och locka på dem. 

Ibland blir man bara så trött och vid dessa tillfällen frågar man sig själv, varför man håller på med uppfödning. Varför man gång på gång utsätter sig för detta oväsen och det jobb och kostnader det innebär att hålla fertila katter och ta en kull kattungar. Men när man får vara delaktig i kattungarnas födelse och se dem växa upp så glömmer man det jobbiga, för stunden i alla fall. Då njuter man av de små och noterar deras framsteg och både nu och då får man sig ett gott skratt under deras framfart. Därför fortsätter man, för att det är något visst att vara delaktig i själva livet. 

Så det blir nog några kullar med kattungar till. Nästa hona som står på tur är Saga som kommer att paras med Elton. I den kombinationen kan det bli blåsköldpaddor och det ska bli spännande att se vad det blir för utfall. Det skulle vara så roligt om jag kunde spara en liten tjej för vidare avel då. Den som väntar får se.

 

27. feb, 2018

Oj, det var länge sedan jag skrev något trots att det hänt massor. Den förbaskade vinterkräksjukan gjorde att jag däckade nästan en vecka, vilket alla arbetskamrater en efter en också gjorde, vilket resulterade i att det blev ganska tufft på jobbet när det fattades personal varje dag. När man sedan kommer hem trött och frusen, och det kör ihop sig hemma med, då är man inte så kaxig.

Det har varit riktig osämja i kattgruppen och det har varit ett himla bestyr med att få rätsida på allihop. Ibland blir det så fel och man vet inte riktigt vem som startat bråk eller varför det uppstod. En stark irritation har det varit i alla fall vilket har lett till att de måste hållas isär och olika konstellationer har prövats. Nu verkar det fungera något så när i alla fall. Har städat och anpassat alla rum utifrån egna antaganden och gissningar om vad som blir bäst. Hankatten Mascot är åter förpassad till eget rum och utan kontakt med honorna. Jag tror hans närvaro och ständiga lockande blev för stressigt för mammorna, även om han är den snällaste man kan tänka sig.

Härom natten fick jag till och med gå upp och tejpa fast kartong över glasrutorna i dörren till vardagsrummet så de inte skulle se varandra. De stod på var sin sida och bara gormade på varandra. Det var verkligen "passa dig noga" som gällde. Usch, det låter så otrevligt när de ryker ihop och man kan tro att det är världskrig på gång. Det som gör mig mest förundrad är att han inte alls går ihop med den kastrerade honan, som jag hade tänkt skulle kunna vara sällskapsdam till honom. Men det går inte! De är som man brukar säga "som hund och katt". Nu gäller det att behålla lugnet i katteriet och låta honorna känna sig trygga, var och en på sitt håll, innan de sammanförs igen. Hoppas att allt ska återgå till det normala när kattungarna väl har lämnat hemmet och mammorna inte har någon att vaka över.

Några kattungar är nu tingade och fler besök väntas framöver när de är lite större. Alltid lika trevligt att träffa blivande kattägare och prata katt, katt och åter katt. Det känns extra bra när man hittar bra hem till de små då man hunnit fästa sig vid dem under de tolv veckor som de bor hemma. Alla har de olika personligheter och brås olika mycket på mamma eller pappa, både till temperament och utseende.

Så den sista tiden har bestått i jämna plågor både för två- som fyrbenta i familjen. Nu hoppas vi på lite lugn och ro för alla inblandade och allra helst för matte som varit vaken nästan dygnet om, känns det som i alla fall, och vakat över stora som små. Utöver det praktiska jobbet i hemmet finns också en hel del pappersarbete att ordna med när man har kattungar. Roligt men tidskrävande.

Längtar till våren, är så trött på gråa, kalla vinterdagar och avsaknad av en värmande sol. Tror katterna också börjar tröttna på kylan och längtar efter att få komma ut, lapa lite sol och få lite luft i pälsen. Det skulle pigga upp lite.  

29. jan, 2018

Ja då var väntan över för den här gången. Äntligen har de sista kullarna kommit! Först ut var Nova som under natten till den 26:e fick sina små. Två dagar senare var det Elsas tur. Det blev inte mycket sömn under den gångna veckan och på lördag eftermiddag när allt var klart, var det bara och försöka att sova igen lite förlorad sömn. Nu är allt frid och fröjd och det känns så avslappnat och bra, mammorna är så duktiga och sköter om sina små. Alla ungarna har bra vikter och ökar lite för varje dag som går. De är så söta när de kravlar fram till mamma för mat och värme och jag bara älskar de bilder där man ser ett litet huvud sticka upp ur mammas päls.

Thalias ungar är på god väg mot tre veckor och har nu öppnat ögonen och är om möjligt ännu sötare nu. Kravlar runt i hagen på ostadiga ben, lyssnar efter ljud och ser så pass bra att de märker när man kommer fram. Men oj vad de kan väsnas när man ska väga dem och då kommer mammorna som på beställning. Thalia är ganska lugn av sig och tar det mesta med ro, men Elsa är riktigt på hugget och ska ha koll på ungarna, inte bara sina egna utan även de andras. Det är ju hennes första kull så det ger sig väl med tiden.

Ska bli spännande och se de små utvecklas och vilka anlag de fått från sina föräldrar. Färg och kön är inte alltid så lätt att avgöra så här tidigt och det är inte så ovanligt att man senare får ändra sig. Nu är det hög tid att planera för de kommande veckorna, tiden går fortare än man tror och rätt som det är har man fullt upp. Besök brukar jag ta emot tidigast när de har hunnit bli 4-5 veckor då både mammor och ungar behöver en lugn miljö omkring sig den första tiden. Det är också omöjligt att så tidigt se om en unge håller för avel eller utställning och jag brukar vanligen inte ge sådana löften.

Det är mörkt ute nu, sitter som vanligt uppe sent och funderar, vad ska man annars göra på natten :) Det är knäpp tyst här hemma, inte ett pip från lådorna. Det bådar gott. Är det tyst i lådan är allt som det ska. Dags att tänka lite på mig själv och se till att man får den så väl behövliga sömnen. Natti från oss alla till er alla.